joi, 2 iunie 2022

Tara paduchilor

Intr-un sat de la poalele unui deal, alunecarile de teren fac sa se darame cateva case din zona afectata. Se constata ca taierea copacilor de pe deal fusese o idee proasta. Consiliul judetean, care semnase si contractul cu firma de exploatare forestiera, promite sa se implice in rezolvarea unor asemenea probleme pe viitor. Primarii tuturor satelor din judet, le impun satenilor sa semneze un contract cu o firma de asigurari. Indiferent de pozitia caselor pe care le detin, satenii trebuie sa fie asigurati impotriva alunecarilor de teren. "Avem o comunitate foarte bine sudata.. oricand poti sa te afli in vizita la cineva care are casa la poalele dealului si pac, esti tocana!"

Dupa cateva discutii mai aprinse, cei care se impotrivesc sunt numiti satanisti si reprezentatii asociatilor fermierilor din judet, in frunte cu preotul, decid ca asigurarea trebuie sa fie facuta impreuna cu rugaciunea, fiindca "Doamne fereste, cate se pot intampla".
Firma de asigurari face o inspectie in zonele afectate si decide ca toti satenii, pentru a fi protejati trebuie sa poarte neaparat casca. La magazin, la biserica, la sapa, la cosit, la birt, unde-o fi.. Se mai impotrivesc cativa, dar preotul organizeaza o campanie de vopsit cruci intoarse pe usile acestora si in curand, toate vocile care mai indraznesc sa spuna ceva, sunt unanime.
Dispar frizeriile si coafoarele, nu se mai vinde sampon, in schimb se deschid magazine care vand casti in diferite culori sau abtibilduri cu tot felul de mesaje care mai de care mai progresiste.
Tot mai multi copii si oameni cu capul mic, se impiedica de obstacole sau se izbesc de pereti din cauza castii care, fiind prea mare, le vine peste ochi.
O parte dintre satenii cu casca, continua sa-si construiasca case in zone cu risc ridicat de alunecari de teren, insa spre marea surprindere a acestora, unele dintre alunecari, inca le mai darama din case, chiar daca nu in intregime, iar daramaturile care le cad in cap, inca dor. Cazurile au fost putine, insa unora le-a fost rupt chiar gatul, cu toate ca purtau casca.. Firma de asigurari spune ca in aceste conditii nu poate sa reinnoiasca polita si propune sa fie purtata o a doua casca, cu curele mai lungi ca sa poata sa fie asezata deasupra celeilalte. Aceasta urmeaza sa fie o conditie irefutabila. Dupa un mini-vot formal, cei de la asigurari distribuie castile suplimentare prin intermediul firmei producatoare.
Dupa ce zonele defrisate sunt reimpadurite, casele afectate sunt reconstruite cu ajutorul fondurilor generoase ale comunitatii si dupa ce se constata ca nici doua casti nu sunt chiar super eficiente sub un tavan care are mai mult de 40 de kg, oamenii incep sa abandoneze casele de la poalele dealurilor, dar preotul spune ca la biserica nu se vine fara doua casti, brutarul nu vinde nici el fara, barmanu' nu-ti da nimic, bilet de tren nu-ti primesti. Prima firma de casti pentru bebelusi fusese numita "Prichindeal"

Niciun comentariu: