marți, 10 decembrie 2013

Manifestivity

O figura devenita publica datorita efervescentei cu care milita online pentru cauze de interes national online, postase o poza pe FB, comentand “Cat timp vom ramane indiferenti, in cochilia noastra virtuala, privindu-ne semenii cum sunt umiliti de monstrii de la putere, ne condamnam copiii la si mai mari oribilitati.Individul va fi mereu invins, avem nevoie de tine pentru ca lupta noastra sa aiba o sansa! Haide Vineri, la 7 seara, sa ne redobandim demnitatea in fata Palatului!”
Cele 273 de comentarii ce urmasera in mai putin de o ora, il facura pe M., care vazuse intamplator “thread-ul” sa comenteze si el ceva cu referire la viziunea lui Orwell asupra situatiei curente, dar urmatoarele patru persoane ce comentara, il atacara cu invective ce primira zeci de like-uri .Citise de curand un studiu legat de dezumanizarea individului atunci cand face parte dintr-un grup care are un dusman comun si-si imagina ca daca ar fi fost cu adevarat in mijlocul comentatorilor inversunati, ar fi fost luat la suturi fara mila. Aceste ganduri, avura puterea de-a-l descuraja pe M. in a-si continua firul logicii si de-a mai interveni pe respectiva postare.
................................................................................................................................................................

Manifestatia incepuse ca oricare alta: cam 10 indivizi, dispersati in puncte strategice ale grupului, incepura sa scandeze lozinci anti-guvernamentale, anti-stat, impotriva anumitor figuri politice, numindu-si lista de persoane non grata si “soptind-o” si restului grupului care avea mare nevoie de unele date, nefiind atat de bine informat. M. era si el acolo, privind cum grupul de oameni se extinde in palcuri tot mai mari, pregatindu-si cocktailuri Molotov, pe fundalul unor scandari care erau tot mai rasunatoare:
“Luptati, luptati, nu va intimidati”, “Tu de-aici nu ne mai misti,nici cu mii de politisti”, “Nu mai ai al meu mandat, pleaca-acum de la palat” sau“Presedinte fa cu mana, nu mai suportam minciuna”

Televiziunile incepura sa apara la fata locului si sa transmita evenimentul in direct, focusand mereu camerele pe cei mai inversunati dintre manifestanti, lucru care ii facu sa se alature pe tot mai multi curiosi care isi detestau conditia si monotonia casnica. Urletele si defularile celor prezenti se propagau direct proportional cu marirea grupului de protestatari.
“Uneori, oamenii devin atat de inversunati, incat tre sa le dai in cap ca sa te asculte vorbindu-le despre beneficiile non-violentei” gandi in sinea lui M.
Cand manifestatia capata amploare, insusi personajul care starnise spiritele, aparu cu o portavoce repetand unele dintre lozincile strigate anterior, plimbandu-se prin multime si si facandu-i pe toti sa le creada cu si mai multa tarie. Mai tarziu, cineva ii instalase un podium si un stand de microfon, iar boxele aparura, purtate in brate de cate doi oameni fiecare. Discurusl incepu:

"Dragi compatrioti, Cat timp vor sa ne mai insulte inteligenta? Suntem presul unei clasei politice care-si plimba pantofii prin mocirla? Stramosii nostri au aparat acest pamant, au murit cu incredere si liniste in suflet, crezand cu tarie ca mor aparandu-ne noua pamantul. Ei au crezut ca acest pamant e mostenirea lor pentru o noua generatie de patrioti care va lupta si-si va invata si copiii sa lupte pentru ce le apartine, pentru ceea ce le e drept! Au gresit?" Facu o pauza de doua secunde, dupa care repeta cu o voce tunatoare: "AU GRESIT? "
In acel moment uralele si aplauzele impanzira intreaga manifestatie fara prea mult ajutor din partea instigatorilor.

Pana la urma era o poza surprinsa in timp ce o femeie era bruscata de jandarmii care incercau s-o bage in duba. Intreaga poveste era ca impreuna cu alti protestatari, femeia primise rolul de-a provoca si insulta pana la limita fortele politienesti din zona in care era amplasata marea parte a presei. Dupa ce grupul ei ii scuipase, jignise si aruncase inspre ei cocktailuri molotov cu o furie vecina cu paroxismul, jandarmilor li se dadu ordin sa "linisteasca situatia", iar acestia, respectandu-si ordinele, inaintara sa-i captureze. Cand jandarmii se apropiara, femeia isi lua a doua parte a rolului in primire si incepu sa se zvarcoleasca cu istericale si cu tipete grotesti, trantindu-se la pamant si dand din picioare.

Va urma...