vineri, 16 noiembrie 2012

Tiganul "Nietzsche Fat Frumos"



This criminal... eh!

Doi tigani povestesc in romanes in fata unei cafenele. Gesticuleaza forme indescifrabile si rad din ce in ce mai tare. Langa ei, un copil de 10-11 ani, imbracat la costum sta sprijinit de cafenea si se face ca citeste un ziar, dar de fapt trage cu urechea la discutia lor si cand ei rad mai puternic, la unison, copilul rabufneste: "Sunteti chiar nesimtiti, femeile nu sunt obiecte!! Considerati-va denuntati!! De-nun-tati!!" Tiganii isi intorc capul mirati, copilul da sa plece indignat, se apleaca sa-si ia servieta ce era la picioarele lui, dar isi scapa ziarul din centrul caruia aluneca revista "Revista Deocheata", pe care evident o citise, ascuzand-o sub ziar. O ridica, o indeasa repede in servieta cu ziar cu tot, privind in stanga si in dreapta speriat si fuge pierzandu-se intr-un gang. Unul dintre cei doi tigani striga dupa el in romaneste : "Rusine rusine!!" Iar celalalt, tot in romaneste, ca si pentru el: "Astia se cred stapanii lumii!" 

Tiganul care strigase dupa copil, il ia de dupa umar pe celalalt si intra amandoi in cafenea. In cafenea, se aseaza la o masa pe care scrie "masa deosebita", iar la ei vine o chelnerita pe sortul careia scrie "mama copilului" Aceasta se opreste in fata lor, se apleaca peste masa rezemandu-se in pumni si spune 
"Nu avem!" atintindu-si privirea cand spre unul, cand spre altul, dar clipind des.
Dupa cateva clipe dese de tacere, unul dintre tigani, mai curajos, spune dupa ce inghite in sec: 
"Noi nu am venit aici ca sa deranjam pe cineva...Stiam ca masa asta va fi libera. Daca va deranjam, puteti chiar sa trageti perdeaua."
"Asa nu va fi absolut nicio problema" spuse chelnerita zambind binevoitor, dupa care se indeparteaza si intra in spatele tejghelei.

In acest timp, cei doi isi scot cate un sandwich, dupa care iau florile din vaza de pe masa si incep sa le rupa cozile bagandu-le intre feliile sandwichurilor, iar apa o arunca pe rand, unul pe celalalt razand copilareste. Scot un termos din care isi toarna cafea in vaza ramasa acum goala si sorbesc cate o gura, pe rand.  
"Stii, daca nu vrei sa fii ipocrit, trebuie sa il lasi pe cine ai ales sa fi, sa te puna in situatii penibile pentru ca tu sa ramai fidel adeziunii tale. Nu ai voie sa iesi in afara formei tale sau Doamne fereste, sa ti-o schimbi tu insuti, pana cand cineva care poate, va redefini totul pentru tine si-ti va arata cum vei fi de-atunci inainte." spuse unul dintre ei si-apoi sorbi o gura de cafea.
"Iti dau dreptate Omule, uneori trebuie chiar sa exagerezi ca sa intaresti definitiile, esti o unealta a standardizarii pentru ca ai nevoie de ea. Si asta pentru ca n-ai putut sa te tii de-o parte" spuse celalalt sorbind si el la randul lui.
"Iar lumea... Lumea a inceput sa gaseasca scuze bestiilor pe fondul acestei admiratii idioate pentru consistenta si continuitate. Catelul latra, pisica miauna,pestele inoata,calaul pedepseste,soricelul chitaie" spuse primul si sorbi din nou cafea.
"Banditul s-a oprit sa ude o floare cu pistolul cu apa pe care-l folosise ca sa jefuiasca farmacia, chirurgul a lesinat vazand-o pe nevasta-sa cum taie o ratza, un actor porno s-a inrosit in obraji din cauza unei erectii la rand la taxe si impozite, un betivan dormind cu capul pe un morman de gunoi de langa o ghena viseaza ca face echilibristica pe o sarma de telegraf si mimeaza un om vitruvian animat, Nietzsche se trezeste cu forma crucii in frunte, dupa ce a adormit pe pieptul parfumat al evlavioasei lui iubite." Sorbi si el din cafea
"Noi vorbim aici despre modelul condamnatilor sa condamne. Om fi model de om rau daca uram un alt om sau bestie?" spuse, continuandu-si randul la sorbit cafea.
"Eu ii urasc pe oameni pentru ca mi-au fost in preajma si n-am avut sansa sa ma definesc de unul singur, dar voi ajunge sa ii iubesc tot mai mult pentru ca imi va fi mai comod la batranete. Inca nu pot sa incep cu iubirea, deocamdata sunt foarte puternic" Ridica vaza si bau ultima gura de cafea dupa care scuipa zatzul intr-un servetzel.

Chelnerita se intoarce la masa si ii acopera pe amandoi cu o perdea opaca dupa care isi indreapta repede privirea spre o alta masa si spune pe un ton languros "Mai serviti ceva, domnilor?" 
Siluetele celor doi incep sa vorbeasca din nou in romanes si rad din ce in ce mai cu pofta, moment in care politia da buzna in cafenea, ghidati de un caine pechinez in lesa, ce latra in continuu. Copilul imbracat la costum, tinandu-si servieta cu ambele maini la spate, intra dupa politisti si arunca o privire in jur. Ochii i se opresc pe masa deosebita si striga: "Ei sunt, luati-i!" 

marți, 13 noiembrie 2012

Nebunia de-a fi



Un om cu adevarat civilizat e la fel de capabil de cultura precum o furnica; El imbratiseaza valorile unei specii care deja si-a definit si cristalizat legile. S-a supus acelei monotonii a practicilor necesare supravietuirii speciei si a individului ce-i apartine, iar valorile pe care le-a imbratisat, il sugruma acum de fiecare data cand o zvacnire interioara, anonima, ii cere sa caute un drum necautat, sau "de necautat". Omul e acea fiinta ce dispune de o libertate a spiritului atat de ametitoare incat, din groaza de-a-i explora intregul potential, se autoconstrange sistematic pana alege bucuros sclavia ca alternativa la responsabilitatea de a conferi o amprenta personala atator clipe de libertate de care dispune. Omul e acea fiinta care... e capabila de dorinta de-a muri si inainte sa-si implineasca rolul in cadrul speciei. Un om este acea fiinta care e capabila sa rupa lantul ce-l prinde de piciorul stramosului si care e mai puternic decat instinctul de-a-si inlantui viitoare generatii de piciorul lui.