luni, 5 octombrie 2009

Esti sigur?

Prostia ca punct terminus al omenirii

Ca sa ne deosebim de animale, noi oamenii, ne adaugam mandri constiinta, creatia, gandirea, iubirea... toate acestea sunt totusi insumate in principala trasatura umana: DUBIUL. De-acolo porneste: dubito ergo cogito, cogito ergo sum... Dubiul ne deosebeste de animale, dar tot dubiul ne face sa tanjim dupa siguranta, nestiind ca siguranta e apanajul Non-omului. Daca ne-ar caracteriza siguranta ca specie, nu ne-ar mai fi necesara constiinta, creatia si-ar pierde valoarea, gandirea ar fi si ea inutila, iubirea ar fi doar reproducere... si ar fi anulate toate celelalte concepte care deriva din cele de mai sus. Zvacnirea inteligentei umanitatii consta in nesiguranta pe care si-o perpetueaza... Dar daca toate fiintele care au dubii sunt prin conventie oameni si daca oamenii vor sa fie siguri prin natura lor, inseamna ca oamenii nici macar nu vor sa fie oameni. Dar cine ne obliga sa fim??
Noi definim prostia in mai multe feluri, dar cea mai comuna forma pe care o aratam cu degetul este aceea a semenilor nostri care se comporta ca animalele: mananca, dorm, se uita la tv si se reproduc tot mai mult, fara sa se intrebe de sensul lor pe Pamant. Da' daca le inlocuim Tv-ul cu cerul, nu sunt cumva la fel ca si cei pe care Dumnezeu i-a creat dupa chipul si asemanarea Sa?
Sub acest aspect, evolutia omenirii ca entitate e practic inexistenta dinaintea erei noastre... "fericiti sunt cei saraci cu duhul........." Pai daca ne dorim atat de mult siguranta, asta avem: prostia ca punct terminus al omenirii.
Escatologia pare sa ne duca pe fagasul asta, oamenii "prosti" care procreaza tot mai mult, scaderea dovedita a IQ-ului la nivel mondial, tot mai multe mistere elucidate de stiinta; devenim din ce in ce mai siguri... Cea mai comuna forma de evitarea a dubiului e dezinteresul total. Adica ce nu exista pentru tine, nu te poate face sa-ti pui intrebari, iar siguranta ce se instaureaza (condamnabila?) echivaleaza cu ignoranta, dar nu cumva din categoria oamenilor ignoranti fac parte cei mai siguri dintre noi? Restul, cei insetati de adevar, tind sa elimine orice fel de intrebare din viata lor, pana cand n-o sa mai aiba cu ce sa-si hraneasca curiozitatea... si va muri.
Cip cirip... si atunci va fi un blank total in capurile noastre; iar noi, eliberati de orice fel de dubii vom zburda la fel ca animalele... liberi si ne vom intoarce la menirea noastra originara... Viata si atat!