duminică, 26 octombrie 2014

Un om schimbat


Intr-o zi, au venit la usa dormitorului sau si i-au spus ca trebuie sa-si aleaga un numar si o forma, alta decat cea rotunda.
I se daduse sugestia sa aleaga 1-patrat, dar ca, bineinteles, avea voie sa schimbe valoarea in functie de numarul de adepti pe care se obliga sa-i racoleze.
Forma niciunuia nu putea sa fie insa cea Rotunda.

La nivel de individ, cele mai indicate forme erau triunghiurile cu unghi optuz, patratele si paralelipipedele, iar odata ce subiectul racola primii 3 adepti, o noua forma - cea piramidala - putea fi adaugata la colimatorul de preferinte. Celalate forme, precum penta, hexa, octo - gonul, conul sau trapezul, puteau fi alocate doar dupa cateva luni de antrenament asiduu fizic, respectiv intelectual si doar in cazul in care, in urma dezbaterilor si analizelor, cei de la sediul central ajungeau la concluzia ca toate criteriile sunt indeplinite.

"Poftim? Cine sunteti dumneavoastra si cum ati ajuns aici?", intreba fostul om, buimacit inca de somn.

Cei doi, se privira unul pe altul, cu bunavointa si amabilitate, invitandu-se reciproc sa repete discursul si parand ca-si refuza placerea in favoarea celuilalt. In cele din urma, coplesit de politetea celui de-al doilea, primul spuse:

"Trebuie sa fi schimbat. De acum, vei fi identificat cu o forma si un numar. Ti se ofera din oficiu forma patrata si cifra unu.Te vei numi 1 - Patrat"

"Ce aberatii mai sunt si astea? Cum sa ma schimbati pe mine intr-un forma sau un numar? Doar sunt un om...", spuse fostul om.

Cand cei doi il dusera in fata oglinzii, fostul om se identifica ingrozit intr-un patrat in care era unu...

"Daca toti v-ati privi in oglinda in acelasi timp, ati intelege de ce nu puteti fi rotunzi..." ii raspunse al doilea

Cateva luni mai tarziu, dupa ce ii racolase pe multi altii in sistemul formelor si numerelor, cererea pentru schimbarea formei in 1 - triunghi ii fu acceptata si reusi sa se asocieze cu alti trei 1 - triunghi ca sa formeze o piramida a carui baza fusese nominalizat sa fie chiar el.

Relatia cu cei trei 1 - triunghi nu merse insa asa cum sperase si nu trecu mult timp pana sa realizeze ca toate deciziile se luau la varf. Ceruse desprinderea de sistemul piramidal si i se aproba sa redevina 1 - triunghi, ba chiar reusi sa obtina o prelungire a unei laturi si sa devina isoscel.

Solitudinea i se transforma insa in singuratate si nu trecu mult timp pana cand incepu sa inchirieze filme deocheate, in care semeni de-ai lui se impreunau in forma stelei lui David.

 Oricare ar fi fost destinatia lui, trebuia mereu sa treaca peste coduri de bare. Ca sa-si cumpere mancare, la spital, chiar la plimbare, la spectacole, la mare, la aeroport, la soare, chiar sa cumpere o floare... El era doar 1 - triunghi ce trebuia sa treaca peste multe covoare cu coduri de bare.

Tarziu, foarte tarziu, cand unghiurile aproape ca i se tocisera de tot, intelesese ca triunghiurile si toate celelalte forme pe care le luase de-a lungul timpului, nu fusesera nimic altceva decat segmente din acelasi cerc care ii inghitea pe toti. 1 cate 1...

Cand cei doi se intoarsera la usa dormitorului sau si-l vazura la fel de intins in forma de linie, se uitara mirati unul la celalalt si-si spusera la unison : "L-am pierdut?!"