sâmbătă, 21 septembrie 2013

Gabi


Cand Gabi deschise ochii si se ridica din pat, isi dadu seama ca era ziua lui. Simti ca se inghitise pe sine, ca e acum propriul lui prizonier si gandindu-se la micime si efemeritate, incepu sa urle. Fugi catre usa camerei si o izbi cu piciorul, apoi lua laptopul si-l arunca inspre fereastra, spargand-o.  Odata cu cioburile cazu si laptopul, care zgariase in cazatura cu coltul, capul vecinului ce fuma pe geam la etajul 1. In urmatorul minut, vecinul batea la usa cu o insistenta ce-l scotea din sarite. Reusi sa spuna totusi un “imediat” aproape calm.

Cand deschise usa, vecinul se pregatea sa-l certe si sa-i arate cucuiul, dar inainte sa aiba sansa de-a rosti vreun cuvant, Gabi il prinse de piept tragandu-l in apartament si trantindu-l la podea. Incepu apoi sa izbeasca farfurii in jurul lui, spargandu-le pe toate de parchet. Il trase de par in fata frigiderului si il puse cu fata la podea somandu-l sa stea acolo nemiscat. Rasturna frigiderul in fata, sa cada peste el, dar cordonul electric scurt, care era bagat in priza, opri frigiderul in pozitie oblica. Usa, izbita de cratitele ce se deplasasera inauntru, se deschise si din frigider cazu printre altele, o oala mare de ciorba pe ceafa vecinului, dar acesta nu indraznea sa se miste si chiar in acel moment se pisa pe el. Gabi incerca sa smulga furtunul masinii de spalat, si nereusind sa-l scoata, il taie cu cutitul, apoi incepu sa-l plesneasca pe vecin peste picioare si peste spate. Ciorba care se imbibase in jerseul albastru de bumbac al vecinului, facea ca zgomotul loviturilor sa semene cu niste pasi grabiti in mocirla. Vecinul urla, Gabi urla si el. Cat de neinsemnat era acest vecin, care se chircise langa perete si incerca sa-si protejeze fata de loviturile de furtun. Gabi puse furtunul jos, merse in librarie somandu-l pe vecin sa stea la perete cu mainile la spate, iar cand acesta se conforma il izbi peste fata cu o carte cu coperta groasa pe care i-o puse apoi in poala. Urma o alta lovitura cu o alta carte, care fu asezata la randul ei deasupra primei si o a treia pana cand cele 8 carti groase pe care vecinul ametit le tinea in poala, ii ajunsesera acestuia pana sub barbie si neauzind alte instructiuni, statea acum nemiscat, urmarindu-l pe Gabi doar cu ochii cum cauta ceva. Vazandu-l ca vine cu o bricheta si un tub de spray, isi arunca toate cartile din poala si fugi alunecand disperat pe ciorba si cioburi. Cazu in dreptul usii dar se tinu de clanta si reusi sa deschida usa, sa se ridice si sa iasa. Ii trebuira mai putin de sapte secunde sa intre in apartamentul lui si sa rasuceasca yala de 2 ori. Merse direct la telefonul fix si statu cu receptorul la ureche, incercand sa-si aminteasca numarul de urgente, dar in acelasi moment vazu, spre nedumerirea lui un cearsaf penduland in fata geamului. Apoi, o pereche de bocanci care coborau incet, apoi picioarele pe care acesti bocanci le incaltau si in curand, pe Gabi in intregime, pitit pe pervazul geamului tinandu-se de cadru. Pana cand isi aminti de 112, Gabi sparsese fereastra cu cotul si intra in camera, putin taiat, dar calm si cu o privire inexpresiva. Il soma pe vecin sa-si lege telefonul fix cu cablul de picior si sa stea asa, apoi merse la debara ca sa caute ceva. Imediat ce Gabi iesi din camera, vecinul fugi la geam si sari afara, apoi disparu.  

Gabi urca inapoi spre apartamentul lui, gandindu-se pe scari cat de mic si neinsemnat e vecinul si intrand in apartament, se aseza pe un scaun de plastic privind ceasul de perete. Acul minutar facu o tura de 180 de grade dupa care polita batu la usa, il duse la sectie, fu gasit vinovat, facu 2 ani de inchisoare, o cunoscuse in programul de reabilitare pe o Anca, se casatorisera, avusera un copil, apoi un nepot, apoi un stranepot, si Gabi se pregatea sa moara.

Cand ii vazu pe toti stransi in jurul lui spuse : “La ce va holbati ma, anonimilor??” 

Niciun comentariu: