marți, 27 iulie 2021

Ultimul scapă turma

In țara "exemplu-model" Israel, se observă că printre cei complet vaccinații cu Pfizer, unii au făcut forme ușoare de Covid și sunt f. contagioși.

Transmisibilitatea in % crește proporțional cu vechimea administrării vaccinului, însă datele arată că cei infectați după o dublă vaccinare in Ianuarie, au o probabilitate de transmisie a virusului de 84% !! Această probabilitate scade treptat in cazul celor vaccinați mai recent. 

Cei mai relaxați asimptomatici sunt prin urmare cei vaccinați, iar transmisia virusului transfrontalier e aproape exclusiv "asigurată" de vaccinați. În Israel se administrează deja a treia doză; va veni și a patra, probabil și a cincea, dar m-aș mira ca guvernul francez de ex. să mai aibă atâta credibilitate (sau tupeu) încât să o facă obligatorie. Cum mai mandatezi o soluție temporară, care s-a dovedit că nu funcționează ca să "salveze vieți", ci doar să amelioreze simptomele la nivel individual.  Vaccinarea celor vulnerabili e fără îndoială benefică, dar trebuie să devină o decizie strict personală, nu o datorie față de turmă.

Mai mult, cum și cui vor mai vinde lobby-stii vaccinuri pe viitor, dacă și cei vaccinați vor trebui să prezinte un test negativ ca să mănânce o supă la restaurant, să se zbenguie la concert sau să zboare la plajă? 


Niciun comentariu: