marți, 13 noiembrie 2012

Nebunia de-a fi



Un om cu adevarat civilizat e la fel de capabil de cultura precum o furnica; El imbratiseaza valorile unei specii care deja si-a definit si cristalizat legile. S-a supus acelei monotonii a practicilor necesare supravietuirii speciei si a individului ce-i apartine, iar valorile pe care le-a imbratisat, il sugruma acum de fiecare data cand o zvacnire interioara, anonima, ii cere sa caute un drum necautat, sau "de necautat". Omul e acea fiinta ce dispune de o libertate a spiritului atat de ametitoare incat, din groaza de-a-i explora intregul potential, se autoconstrange sistematic pana alege bucuros sclavia ca alternativa la responsabilitatea de a conferi o amprenta personala atator clipe de libertate de care dispune. Omul e acea fiinta care... e capabila de dorinta de-a muri si inainte sa-si implineasca rolul in cadrul speciei. Un om este acea fiinta care e capabila sa rupa lantul ce-l prinde de piciorul stramosului si care e mai puternic decat instinctul de-a-si inlantui viitoare generatii de piciorul lui.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Omul e acea fiinta care... e capabila de dorinta de-a muri si inainte sa-si implineasca rolul in cadrul speciei.

Imi place, dar cuvantul „specie” aminteste de un domeniu animal, de o cliseizare aristotelica, de o stereotipie mediocra. „Indrazniti, eu am biruit lumea”(un Prieten care a facut lumea si nu numai)

Anonim spunea...

structurat.
smechera treaba.

Omul e acea fiinta care... e capabila de dorinta de-a muri si inainte sa-si implineasca rolul in cadrul speciei. subtil, imi place.

cuvantul „specie” nu mi se pare chiar tocmai potrivit unui demers de formare, insa, contextual, e mai mult decat pertinent.

The smile of Ovidius spunea...

omul e singura specie capabila sa-si formeze subspecii, dintre care unele pot sa-si dezica sau contra argumenteze statutul, altele chiar sa creeze din "semeni" niste supusi intr-o joaca de-a zeii; da, unii, in culmea vanitatii si puterii pe care si-o pot imagina, cred ca exista chiar si specia de zei... In extrema, sunt alte subspecii care au capacitatea mentala a unui bivol de mlastina ce nu-si incap in forma; e un motiv pt care cred ca fabulele sunt intelese atat de usor :)