sâmbătă, 21 septembrie 2013

Gabi


Cand Gabi deschise ochii si se ridica din pat, isi dadu seama ca era ziua lui. Simti ca se inghitise pe sine, ca e acum propriul lui prizonier si gandindu-se la micime si efemeritate, incepu sa urle. Fugi catre usa camerei si o izbi cu piciorul, apoi lua laptopul si-l arunca inspre fereastra, spargand-o.  Odata cu cioburile cazu si laptopul, care zgariase in cazatura cu coltul, capul vecinului ce fuma pe geam la etajul 1. In urmatorul minut, vecinul batea la usa cu o insistenta ce-l scotea din sarite. Reusi sa spuna totusi un “imediat” aproape calm.

Cand deschise usa, vecinul se pregatea sa-l certe si sa-i arate cucuiul, dar inainte sa aiba sansa de-a rosti vreun cuvant, Gabi il prinse de piept tragandu-l in apartament si trantindu-l la podea. Incepu apoi sa izbeasca farfurii in jurul lui, spargandu-le pe toate de parchet. Il trase de par in fata frigiderului si il puse cu fata la podea somandu-l sa stea acolo nemiscat. Rasturna frigiderul in fata, sa cada peste el, dar cordonul electric scurt, care era bagat in priza, opri frigiderul in pozitie oblica. Usa, izbita de cratitele ce se deplasasera inauntru, se deschise si din frigider cazu printre altele, o oala mare de ciorba pe ceafa vecinului, dar acesta nu indraznea sa se miste si chiar in acel moment se pisa pe el. Gabi incerca sa smulga furtunul masinii de spalat, si nereusind sa-l scoata, il taie cu cutitul, apoi incepu sa-l plesneasca pe vecin peste picioare si peste spate. Ciorba care se imbibase in jerseul albastru de bumbac al vecinului, facea ca zgomotul loviturilor sa semene cu niste pasi grabiti in mocirla. Vecinul urla, Gabi urla si el. Cat de neinsemnat era acest vecin, care se chircise langa perete si incerca sa-si protejeze fata de loviturile de furtun. Gabi puse furtunul jos, merse in librarie somandu-l pe vecin sa stea la perete cu mainile la spate, iar cand acesta se conforma il izbi peste fata cu o carte cu coperta groasa pe care i-o puse apoi in poala. Urma o alta lovitura cu o alta carte, care fu asezata la randul ei deasupra primei si o a treia pana cand cele 8 carti groase pe care vecinul ametit le tinea in poala, ii ajunsesera acestuia pana sub barbie si neauzind alte instructiuni, statea acum nemiscat, urmarindu-l pe Gabi doar cu ochii cum cauta ceva. Vazandu-l ca vine cu o bricheta si un tub de spray, isi arunca toate cartile din poala si fugi alunecand disperat pe ciorba si cioburi. Cazu in dreptul usii dar se tinu de clanta si reusi sa deschida usa, sa se ridice si sa iasa. Ii trebuira mai putin de sapte secunde sa intre in apartamentul lui si sa rasuceasca yala de 2 ori. Merse direct la telefonul fix si statu cu receptorul la ureche, incercand sa-si aminteasca numarul de urgente, dar in acelasi moment vazu, spre nedumerirea lui un cearsaf penduland in fata geamului. Apoi, o pereche de bocanci care coborau incet, apoi picioarele pe care acesti bocanci le incaltau si in curand, pe Gabi in intregime, pitit pe pervazul geamului tinandu-se de cadru. Pana cand isi aminti de 112, Gabi sparsese fereastra cu cotul si intra in camera, putin taiat, dar calm si cu o privire inexpresiva. Il soma pe vecin sa-si lege telefonul fix cu cablul de picior si sa stea asa, apoi merse la debara ca sa caute ceva. Imediat ce Gabi iesi din camera, vecinul fugi la geam si sari afara, apoi disparu.  

Gabi urca inapoi spre apartamentul lui, gandindu-se pe scari cat de mic si neinsemnat e vecinul si intrand in apartament, se aseza pe un scaun de plastic privind ceasul de perete. Acul minutar facu o tura de 180 de grade dupa care polita batu la usa, il duse la sectie, fu gasit vinovat, facu 2 ani de inchisoare, o cunoscuse in programul de reabilitare pe o Anca, se casatorisera, avusera un copil, apoi un nepot, apoi un stranepot, si Gabi se pregatea sa moara.

Cand ii vazu pe toti stransi in jurul lui spuse : “La ce va holbati ma, anonimilor??” 

joi, 19 septembrie 2013

Credit:1



Intr-o dimineata, Gabi se trezi schimbat. Devenise peste noapte altul, cu altfel de dorinte, cu un curaj multiplicat factorial, cu mult mai multe pretentii si mult mai putine retineri. Simtea ca propria-i forma devenise neincapatoare pentru spatiul in care traise pana atunci si deveni convins ca este indreptatit sa isi intinda o mana pana la nori, sa ii stranga si sa-i risipeasca unul dupa altul in pumn. Era chiar nerabdator sa o faca, dar inca ezita… Astepta un fel de raspuns, poate o confirmare de la cineva care sa dea startul noii lui vieti. Si viata pe care si-o dorea cu atata ardoare, era neconditionata, cu adevarat libera, fara margini spatial-temporale si fara limite cognitive. Gandurile ii erau limpezi si se traduceau cu fidelitate completa in intentii, iar intentiile erau toate posibile si realizate perfect. Un zambet nestingherit ii lumina permanent chipul, actiunile derivau toate din activarea unui mecanism perfect. Nu mai era nimic la voia intamplarii, intelegea toate legaturile dintre corpurile materiale ale intregului Univers si toate cauzalitatile sui generis ale retelei de intentii. Isi spuse ca daca va continua asa, in curand isi va putea extinde propria-i dimensiune dincolo de toate conventiile spatiale imaginabile, intreg Universul ce ar putea exista vreodata va exista doar inauntrul lui, iar cand el insusi va incerca sa priveasca in jur, se va vedea pe sine umpland imprejurimile, inainte ca un interval temporal, oricat de redus, sa releve ceva mai mare decat el insusi. Nu era inconjurat de nimic, in jurul lui nu mai era nimeni, ci el inconjura totul si daca vroia sa observe ceva, nu avea decat sa priveasca inauntrul lui. Incepu sa calculeze. Oricand se gandea la timp, fiecare secunda il facea sa creasca atat de mult incat sa ajunga la dimensiunea unde timpul statea pe loc si isi pierdea orice insemnatate, actualizandu-i mereu marimea infinita. Raportandu-se la momentul cand fusese mai mic cu o secunda decat infinitul, reusi totusi sa calculeze la care dimensiuni si viteze ale Universului, respectiva secunda trecuse intr-un miliard de ani. Isi dori sa calatoareasca intr-acolo ca sa observe schimbarile, dar oricat de mic se facea, Universul se reducea si el ca sa-i poata fi incaput.

Deodata, simti o incertitudine si faptul ca o simti, ii spuse ca nu devenise inca Dumnezeu: nu mai era sigur daca murise sau urma sa se nasca, daca mai facea parte din ciclul nesfarsit al devenirii sau existenta lui era imuabila. Se gandi ca daca el insusi ar fi Dumnezeu, ar putea sa creeze un personaj pe nume Gabi, spre exemplu, care sa fie eroul unui joc electronic sau de strategie, iar amintirile si deja-vu-urile lui sa fie memorii ale altor “vieti” sau credite, pe care Dumnezeu i le jucase si pierduse in trecut. Visele ii erau camere bonus pe care Dumnezeu le juca daca facea un punctaj bun. Si daca era asa, intr-adevar Gabi evolua cu atat mai mult cu cat Dumnezeu juca jocul mai bine. Si cat de idioate puteau sa fie propriile lui planuri daca aceste banuieli erau adevarate!! Moartea ii era un simplu “game over”si invierea lui depindea de butonul de start. Si daca asta era adevarat, ii datora lui Dumnezeu mult mai multe rugaciuni decat ii adresase pana atunci!

La aceste ganduri, Gabi isi scutura umerii, dorind parca sa se desprinda de o forta invizibila pe care o simtea infipta in spatele lui, precum o marioneta razvratita ce vrea sa-si smulga libertatea din atele papusarului.

De cealalta parte a ecranului, Dumnezeu constata cu uimire ca personajul Gabi intelesese ca viata lui e doar un joc de strategie si avu impulsul de-a iesi din joc, dar cand se razgandise, isi dadu seama ca nu mai era Dumnezeu. In spatele unui alt ecran, un Dumnezeu cu un alt nume trecu prin acelasi proces de gandire, provocandu-i pe altii si pe altii sa-si piarda atotputernicia, pana cand in spatele unui ecran, cineva scria despre toate acestea si nu ii stia daca este observat…

marți, 17 septembrie 2013

O viata sau doua




Intr-o dupa amiaza de vara, spre sfarsitul lunii Iulie, orizontul tremura, iar soparlele stateau gura-casca la marginea drumului. Cativa fluturi zburau fara rost, crescand totusi posibilitatea declansarii unui Butterfly effect, in timp ce pasarile afundate in umbra padurii, ciripeau intre ele, terminand mereu intr-o nota inalta, interogativa… Nenumarate alte insecte si mici vietati se perindau jucause in jurul lui, dar Eusebiu asculta muzica in casti, cu ochii atintiti in ecranul telefonului, unde compunea un mesaj pe care avea de gand sa-l trimita imediat ce va fi ajuns intr-o zona cu semnal.

“Hei Nadia, totul ok ? Vrei sa mergem la o cafea astazi, la intrare in oras, unde putem sa fim singuri? Conduc inspre tine, voi fi acolo in maxim doua ore. Da-mi un semn! Eusebiu”

Mai facuse trei pasi dupa ce terminase mesajul, dar cand sa-l salveze in “drafts”, se impiedica de o piatra destul de mare incat sa-l faca sa cada la pamant. Telefonul ii sari din maini, iesi din casti si se rostogoli trei patru metri, distanta in care, carcasa si bateria avura timp sa se detaseze de restul telefonului. Cu castile inca in urechi, Eusebiu se ridica si se sufoca de praful pe care-l starni incercand sa se scuture. Isi lovise cotul drept si genunchii, iar blugii aveau acum o gaura destul de generoasa, sub care vazu o julitura ovala si rosie, conturata de praf, dar hotari ca nu are destula apa ca sa isi permita sa o iroseasca pentru a-si curata rana. Culese cele trei parti ale telefonului si le remonta cu anxietate. Dupa ce apasa butonul rosu, rasufla usurat, cu toate ca inca simtea mult praf in aer: telefonul functiona! 
“Nadia, stiu ca mesajul asta te prinde nepregatita, dar ma gandeam ca e momentul sa discutam. Sunt pe tren catre oras, voi fi acolo in 3 ore. Da-mi un semn si spune-mi cand esti libera! Eusebiu”  - saved to drafts

Orasul inca nu se contura in departare si pe ultima borna kilometrica de care-si amintea, vazuse ca mai erau 14 kilometri, dar acum schiopata si distanta nu i se mai parea neglijabila. Isi pornise din nou muzica in casti, dar observa ca una nu mai functioneaza si o opri dupa cateva secunde. Oricum, avea doar o compilatie idioata pe care si-o incarcase la recomandarea unui prieten drag. Pornise la drum de 3 ore, dar in acest timp, ascultase deja toate piesele de cel putin doua ori, iar unele erau deja la a treia ascultare. Chiar inainte de-a cadea, asculta piesa “500 miles” – The Proclaimers, in care vocalistul spune ca ar umbla 500 de mile si inca 500, doar ca sa fie omul care va fi umblat atatea mile pentru a cadea la usa iubitei lui. Cand se impiedicase, ii veni in minte o intrebare pe care i-ar fi adresat-o vocalistului: “te-ai si tari?” Acum, reauzind piesa, deveni iritat si opri muzica de tot. De ce ascultase el de Bogdan si incarcase piesele astea patetice, cu muzica compusa de oameni de sacrificiu? Mai avea Meat Loaf – I would do anything for you, Bryan Adams – Have you loved a woman si alte labarii de gen “as muri pentru tine”.
Niciuna nu era de ajutor pentru a compune sms-ul perfect pentru Nadia.
Ea era sensibilizata de cuvinte mult mai alese, sentimentele trebuiau exprimate direct, fara pudoare si radiind de sinceritate, trebuiau sa o surprinda si sa o intrige in acelasi timp, sa-i starneasca imaginatia facand-o sa roseasca, sa aiba in acelasi timp vigoare si candoare si sa o contureze intr-un peisaj aievea, in care inocenta copilariei si lascivitatea feminina sa se confunde la discretia ei, unde Insusi Dumnezeu sa ii intinda mana, rostindu-i numele pe jumatate soptit.
Partea cea mai inselatoare era ca nu dobandise ideile acestea din observatie directa, ci era chiar ea cea care ii sugerase formula aceasta pentru a-l ajuta s-o cucereasca. Nu a reusit niciodata sa faca o observatie empirica a succesului acestei formule, pentru ca ingredientele de mai sus trebuiau dozate in cantitati pentru care instrumentele de masura ii lipseau cu desavarsire. Prin urmare, fie folosea prea multa candoare si prea putina vigoare, fie cuvinte prea directe si prea putin Dumnezeu, fie era prea indraznet, fie prea pudic. Uneori o prindea de fund si o musca de gat cand ea era pierduta in lumea copilariei, alteori ii oferea o jucarie, rasfatand-o cu cuvinte nevinovate cand ea era plina de dorinta. Nu le potrivea, nu se potriveau, totul era potrivnic in analizele ei, desi el simtea ca facuse progrese! Isi amintea de Grenouille si flerul lui pentru dozaje intrebandu-se cum ar fi sa fie el, alteori credea ca este un om de stiinta care incearca sa neutralizeze contratimp reactiile fizice si chimice ale unei pietre extraterestre dintr-un Univers dinaintea Big Bang-ului, cu scopul declarat de-a opri insusi Big Bang-ul… fiindca acel Univers erau ei doi!

Niciun nor pe cer, de-o parte si de alta a drumului judetean, padurea nu contenea sa-si prezinte plozii coniferi, precum o proaspata mamica cu un album foto infinit. Eusebiu se obisnuise cu durerea si cu toate ca o simtea inca destul de intens, nu mai schiopata atat de mult. Se considera genul de om care stia cum sa bagatelizeze propria-i durere si ii irita la maximum pe ceilalti, cand le trata suferinta ca pe un fleac, ironizandu-i sau ignorandu-i. Se oprise sa se pise pe un brad si cu cealalta mana isi scoase ultima tigara din pachetul umed ce-i era in buzunarul camasii transpirate. In acelasi moment, cateva insecte incepura sa roiasca foarte zgomotos in jurul lui, iar el, avand o fobie innascuta in prezenta albinelor, fu cuprins de panica si incepu sa fuga cu pantalonii in vine, speriat ca cel putin unul dintre zumzete ar putea apartine unei albine agresive. O noua cazatura, tigara i se rupse in jumatate, blugii i se umezira de urina care, pe semne ca ajunsese si la julitura, pentru ca simtea ca locul il ustura mult mai tare.
De data aceasta, telefonul ii fusese in buzunarul din spate al blugilor si ramasese intreg, dar injumatatirea ultimei tigari, de la care se abtinuse de mai bine de doua ore, cand intrase deja in sevraj, il facu sa-si piarda cumpatul si sa scape prima injuratura. Dupa ce o rosti, se cutremura, cuprins de remuscari si dezamagit de badarania de care era inca in stare. Ca sa-si defuleze toata josnicia odata si pentru toata ziua, isi aprinse jumatatea de tigara si incepu sa scrie un nou sms, cu degetele mari ale ambelor maini si cu litere mari.  
“NADIA, IMI BAG PULA IN DISPARITIA TA!!!” – saved to drafts

Pana cand apucase sa salveze ultimul mesaj, tigara aproape ca ajunsese la filtru, iar el simtea ca n-o savurase defel, pentru ca, nedezlipind-o de buze, saliva i se acumulase in colturile gurii, iar fumul pe care-l trasese, inghitindu-l uneori, fusese amar si inecacios. Cu degetul aratator si mijlociu al mainii drepte, prinse de filtrul tigarii, intentionand s-o stinga si sa presare tutun ramas, pentru a rasuci inauntru cealalta jumatate. Cand sa-si scoata filtrul dintre buze, degetele ii alunecara inainte si se oprira exact pe jarul aprins. Ii trebui mai putin de o secunda sa simta dureroasa arsura si mai putin de 3 secunde ca sa-si scuture jarul dintre degete. Imediat dupa, incepu sa sufle aer rece, dar ameti in curand si accepta si aceasta noua inconvenienta dureroasa.
Cand isi gasi filtrul pe care-l aruncase ingrozit, observa ca arsese prea mult si ca era acum complet nefolositor pentru a mai rasuci si propti cealalta jumatate inauntru. Isi aprinsese jumatatea nefiltrata, fumand-o stangaci, cu mana stanga, si scapand inca niste injuraturi, care de data asta chiar isi promitea ca vor fi ultimele; trebuiau deci sa fie eliberatoare! Fusesera cele mai ingenioase injuraturi pe care le rostise vreodata, o armonie intre poezie si josnicie; incepu sa rada singur, satisfacut. Dupa primele cinci fumuri, tigara incepu sa-i arda degetul mare si mijlociu al mainii stangi, astfel ca o arunca scuipand tutunul ce-i ramasese pe limba, dar nu injura nici macar in gand. Bau ultima inghititura de apa pe care o avea in flaconul Dorna si apoi ii dadu foc la marginea drumului judetean, privind fascinat focul verde-albastrui. Cand se stinse, acoperi masa topita de plastic cu praful de pe drum si porni mai departe, scotandu-si telefonul din buzunar. Inca nu avea semnal!

“Nadia, daca esti cu altul acum, stii ca imi vei cere mai apoi umarul sa plangi pe el, dar eu voi purta geaca mea de piele cu tinte...Disparitia ta josnica ma face sa-ti banuiesc potentialul de preacurvire!Daca vrei sa fi cat de cat demna, spune-mi sincer cu cine esti! Ajung cu trenul de 3, suna-ma! ” saved to drafts/ battery low.

Scrisese ultimul mesaj in mai bine de un sfert de ora, tot stergand cuvinte si inlocuindu-le cu altele, dar salvase mesajul cand hotari ca Nadia va raspunde ceva(orice!) citindu-l. Drumul pe care pasea, il percepea blurat, in fundal, de parca ar fi levitat pe o alta planeta cu o casca de cosmonaut aburita. Hotari sa inchida telefonul pentru a pastra bateria si il baga in buzunar. Imediat dupa, auzi in spatele lui un zgomot scartait si greoi, un ritm sacadat si metalic. Era zgomotul facut de rotile si cadrul de lemn al unui car tras de boi, ce se apropia incet si leganat, iar fanul auriu din spatele taranului care tinea biciul, ii parea cel mai dulce refugiu pentru picioarele lui lovite si extenuate, asa ca ceru voie sa urce.

Cocotat in varful carului cu fan, Eusebiu avu cateva momente de admiratie contemplativa pentru frumusetea padurii ce se desfasura in jurul lui. Linia verde a copacilor, a caror varfuri patrundeau parca pana in adancul cerului, imbibandu-si verdele clar in albastrul imaculat, pastelul fara cusur al florilor si fluturilor pe langa care trecea, aerul proaspat al padurii, amestecat cu mirosul de fan tocmai cosit, trilurile vioaie ale pasarilor ce-l inconjurau, sugerand pofta de viata si optimism, ii adiara o briza placuta pe deasupra inimii crescande. Mirosea, gusta cu inima si inima-si intinse bratele, gata sa imbratiseze. Dar momentul, prea vulnerabil, fu strivit de o banuiala invincibila pe care o voce i-o sugerase de nicaieri si i-o trasmisese prin impulsuri dureroase in intreg corpul: Oare Nadia il insela? Ce presentiment paralizant! Toata forfota animata din jurul lui disparuse, inhatata de o gura cu zimti de fier si fu inghita in intunericul complet anonim. Inima-i crescuse prea mult si fu prinsa si sfartecata cand zimtii se inchisesera. Acum, zbura goala inspre nicaieri, precum un balon mare, intepat, ce se zbate haotic in aer, cu zgomote suieratoare.
 
“No, pana aci t-o fost Sebi” spuse taranul, oprind carul si rezemandu-se in cot ca sa-l priveasca. Eusebiu sari din car, spuse un multumesc absent si o lua spre drumul principal care ducea spre oras, schiopatand.

La fiecare pas pe care-l facea inspre oras ingana cate ceva si isi amintea de Doamna Bovary, de Sonata Kreutzer, de Afectiuni Elective, se gandea cum ar rade Nietzsche de el tinandu-se de brat cu Nadia. Deodata, incerca sa-i gaseasca Nadiei locul in fundul infernului, in al IX-lea cerc, dar apoi o Desdemonaiza si o salva, imaginandu-si o armata de ingeri care i-ar deschide paradisul si i-ar arunca o scara, precum lui Faust.
Claxonul brutal al unui camion il dezmetici si ridicandu-si privirea, Eusebiu vazu ca se apropia de primul birt de la periferia orasului, un local pe care scria “Mama mea Mia”
Mai avea o suta douazeci de lei, ii era foarte foame si sete, iar telefonul trebuia incarcat. Toate acestea ii dadura curaj sa se apropie de cei patru tipi care pareau foarte periculosi, injurand zgomotos la intrarea localului si care pareau ca inca nu-l observasera. Se pregatea sa fie acostat si hartuit, gandindu-se la scenarii in care i-ar impinge peste scari si ar lua-o la fuga, dar probabil ca il considerara unul de-al casei, pentru ca nu ii dadura nici cea mai mica atentie, iar Eusebiu avu un sentiment bulversant de usurare amestecata cu indignare. Oare ajunse sa arate chiar atat de jalnic incat se confunda cu oamenii locului? Intra in local si vazu pe ceasul de perete ca era aproape ora 4; cu toate astea, localul era deja plin. Incepu sa caute o oglinda cu privirea, iar intamplarea facu sa vada una in coltul incaperii, unde, la o masa flancata de o canapea de musama maronie in unghi drept, un personaj de varsta mijlocie sedea dormind si sforaind cu capul pe spate. Se indrepta spre oglinda si ajuns in dreptul ei, vazu ca neplacerile pe care crezuse ca le abandonase in padure, lasasera urme si cicatrici. Camasa transpirata i se imbibase cu praf, iar acum era de-a dreptul noroiasa. Pe fata i se citea extenuarea printre micile zgarieturi, iar ochii ii erau adanciti in cearcane. Parul, odata galbui, ii era acum prafui si tufos. Blugii gauriti in dreptul genunchilor descopereau julitura care era acum complet acoperita de mizerie, iar panotfii lui noi pareau de mana a treia. Isi aminti de legenda ruseasca populara in care eroul trebuia sa umble cu o pereche de pantofi de fier pana sa-i toceasca de tot, inainte sa fie reunit cu iubita lui si fu foarte impresioniat de propria-i aventura.
“MAR-CEEL!”rasuna  deodata o voce isterica de la bar. “DA’ CE-I AICI, HOTEEL?” Barbatul fu trezit din somn, isi indrepta capul si vazandu-l pe Eusebiu in fata oglinzii, raspunse semi-inteligibil “ E ok, domnita e cu mine, isi pudreaza putin nasu’ “, apoi catre Eusebiu “Ia loc gagico, sa ne cunoastem mai bine!”, dupa care adormi imediat la loc, cu capul pe spate.
Se indrepta catre bar ca sa intrebe daca poate sa foloseasca o priza pentru a-si incarca telefonul. Femeia de la tejghea, care avea cam 45 de ani si constitutia stereotip a unei gospodine de tip socialist, ii arunca o privire aspra si neinduplecata, ce trada intransigenta uneia care le vazuse si le stia pe toate. Ii spuse incruntata, pe un ton autoritar :
“Tre’ sa consumi de minim 10 lei ca sa folosesti priza!”
“Dati-mi va rog o apa minerala plata mare si un meniu” veni raspunsul promt al lui Eusebiu.
Barmanita isi micise ochii privindu-l nedumerita:“Cum adica minerala plata? Hotaraste-te! N-am decat la jumate si e minerala, nu-i plata. Mergi la masa din colt, avem priza acolo. O eliberam imediat!”, apoi urland “MARCEEL, SCOALA MA! ”
“Nu, nu… e in regula” spuse Eusebiu grabit, “poate sa ramana, ii mai dau eu un rand”  
Eusebiu lua apa minerala si meniul si se indrepta spre masa din colt, unde Marcel se pregatea sa se ridice.
“Vreti sa mai beti un rand?” il intreba Eusebiu  
“Mersi, 50 de Alexandrion si o bere! Da’ nu ma lua cu dumneavoastra ca ma faci sa rosesc in jurul nasului!”
Eusebiu isi conecta telefonul si privi pret de zece secunde bateria incarcandu-se, timp in care incerca sa isi adune gandurile pentru a scrie un sms cat mai convingator. Nadia trebuia sa cedeze, sa il vada si sa admita toate banuielile lui, chiar si pe cele mai sumbre. Doar ea putea sa faca asta, la fel cum doar ea putea sa il mantuiasca, spunandu-i ca totul e doar in mintea lui si ca telefonul i-a fost furat, de aceea nu il sunase ieri toata ziua si de aceea nu raspunsese apelurilor lui de dimineata si pana cand intrase in zona fara semnal din padure. Oare plecase in vizita la verisoara ei, asa cum i-a spus, tocmai atunci cand el avea de gand sa-i spuna ca o iubeste pentru prima oara in cele opt luni in care a numit-o Nadia lui?  Cu o zi inainte, planuise s-o surprinda cu o iesire langa lac, cu o patura, cateva fructe, o sticla de vin si cateva citate, dar ea plecase de dimineata si nu mai raspunsese la telefon de atunci. Toate sms-urile pe care le scrisese pana atunci erau salvate in drafts, nu cutezase sa trimita niciunul, iar acum cele in care estimase timpul in care va ajunge in oras erau bineinteles nule. Trebuia sa-si reia sirul gandurilor, sa-si redubleze concentrarea si sa trimita unul, in sfarsit, in care sa-i spuna ca ajunsese si ca are ceva important sa-i marturiseasca, intr-un fel ademenitor, misterios dar hotarat si cu parfum barbatesc.
“Altul hipnotizat de telefon” spuse deodata Marcel, privindu-l cu un zambet rautacios. “Eu cand eram de varsta ta, priveam cerul si incercam sa-i cuprind cat mai multe stele cu ochii, pentru tine e destul un chenar minuscul ca sa te fure iremediabil. Nu ca ar fi ceva interesant de vazut aici…doar un tip semi-constient. Dar daca nu vrei sa vorbim, de ce imi dai de baut?”
“Scuze, dar chiar trebuie sa trimit urgent un sms“ spuse Eusebiu ramanand cu ochii atintiti in telefon.
„Chiar trebuie? De ce nu suni daca e urgent? Ce e scris, ramane scris... si cand te grabesti, s-ar putea sa-ti sopteasca Necuratul”
”Daca nu il scriu, Necuratul urla si se izbeste de peretii capului meu…ii prefer soaptele!” raspunse Eusebiu ridicandu-si privirea si privindu-l grav pe Marcel.
“Atat de grav? Hehe! Cui i-ai dat tu atata putere incat poate sa bage dracii in tine si apoi sa-i exorcizeze dupa bunul ei plac?” 
Eusebiu, raspunse cu o oarecare condescendenta, pe un ton jovial dar distant
“Asculta, daca ti-am oferit un spirt, nu imi esti dator cu spirt-ualitati, dar daca vrei sa vorbim, iti povestesc imediat dupa ce trimit mesajul”
“Vrei sa-ti spun eu ce s-a intamplat? Femeia te-a lasat acum cateva zile si tu ai venit disperat sa o cauti. Chiar e urgent sms-ul? ”
“Daca ne-ai fi vazut impreuna la inceput… Orice spuneam si faceam isi gasea locul in intentiile celuilalt si parea ca lumea intreaga e fundalul nostru muzical…caut asta, vreau asta inapoi!”
“ Daca a plecat, las-o sa plece, pasarica nu vrea sa stea in colivie! “
 “Esti un idiot batrane, de ce iti bei viata aici?!  Pari de trecut de 50 de ani, dar sunt convins ca daca ai avea grija de tine, ai putea sa vrajesti o femeie care sa aiba grija de tine in loc sa stai aici cu nultiatile si jegurile astea prin birturi… Uita-te la ei!” 
“Ba uita-te tu la ei!” spuse Marcel aratandu-i niste indivizi care stateau in picioare in jurul mesei, privindu-l fix. Oare cum nu observase Eusebiu ca cei patru care povesteau la intrarea localului, intrasera si se asezasera chiar langa masa lor, destul de aproape incat sa auda clar ultima lui replica?!
“Probabil ca ti-e cald cu dintii-n gura baiete…” spuse unul dintre ei care avea o cicatrice ce incepea in zona tamplei si se termina in coltul gurii, facandu-l sa vorbeasca schimonosit, cu gura intr-o parte.
“Sau ti-e pofta de niste cioburi in stomac” spuse un altul care ii insfaca parul si ii trase cu cealalta mana scaunul in mijlocul lor, facandu-l sa scartaie zgomots in linistea ce se asternuse in local. Inima lui Eusebiu se stranse, iar frica paralizanta nu-i permise sa raspunda in niciun fel;simti ca julitura de pe genunchi incepuse din nou sa-l usture.  Reusi sa-si stranga umeri si sa se aplece inainte. Imediat dupa ce-si lua pozitia, o palma puternica peste cap il anunta ca dreptul la replica i-a expirat. Isi pusese mainile in cap, dar acum cei patru il rasturnasera cu tot cu scaun si il loveau cu picioarele in zonele descoperite, nu foarte puternic, nici foarte des,dar tintind si gasind mereu noi zone pe care Eusebiu nu le putea proteja. Cand se oprira, cel cu cicatricea pe obraz, il scuipa si-i spuse pe cu o voce groasa si inceata, aproape languros “Ai scapat ieftin de data asta. Du-te la politie si data viitoare te fac file!”     
Oricat de mult ii detesta pe cei patru, simtea ca ceea ce i s-a intamplat era de fapt opera lui si ca cei patru fusesera doar niste mesageri, demoni creati de propria lui frustrare imbuteliata pentru prea mult timp. “Ce-ar face Durden din Fight Club?”, se intreba, dar durerea era prea recenta si reala ca sa isi continue sirul gandurilor. Isi plimba limba pe deasupra dintilor si vazand ca sunt inca acolo, avu un impuls greu de stapanit, acela de-a-i spune calaului “vorbe goale! Inca mi-e cald si bine cu dintii in gura”. Avea de foarte multa vreme acest instinct de-a-i contrazice si-a-i provoca pe toti; era un automatism, il exersase prea mult si des, iar acum, pentru a-l nega si stapani, simtea ca investeste foarte multa negare de sine. Reusi totusi sa taca…
In linistea ce persistase si dupa bataie, o melodie acompaniata de un bazait repetat ii facu pe toti sa tresara:  telefonul lui Eusebiu suna si cand recunoscu tonul de apel, incerca sa se ridice, dar unul dintre batausi ii apasa pieptul cu talpa tinandu-l la podea. Nadia suna… In disperarea pe care o simtea, isi imagina alte scenarii sumbre, prinse piciorul ce-l apasa, il impinse cu ambele maini si sari in picioare, cu intentia de-a-si lua telefonul inaintea celor patru.  Dar cand se ridica, avu trei surprize. Prima fu vocea lui Marcel, raspunzand apelului “Da, iubito” a doua, aproape concomitent, o durere imediata, sufocanta care-i dadu de inteles ca probabil avea coaste rupte, iar a treia fu perechea de maini care il imbrancira din lateral, atat de puternic incat cazu din nou la pamant, total bulversat, alunecand pe podea “Stai acolo sclavule! Sau mai vrei sa-ti servim un rand de bocanci?!”si cei patru iesira fara sa mai priveasca inapoi.
In tot acest timp, Marcel isi continua conversatia telefonica in mod natural, ca si cum intr-adevar ar fi cunoscut-o pe Nadia dintotdeauna. Durerea lui Eusebiu incepea sa se intensifice si respiratia era tot mai greu de  mentinut, dar cu toate acestea se ridica din nou si se napusti la masa prinzandu-se de bancheta si ajutandu-se cu toata puterea sa se aseze. Spuse apoi cu o voce provenita mai mult din gat, precum a unui octogenar suferind: “Da-mi telefonul! Unde e? I-ai spus ca sunt aici?”
“Nu, a inchis dupa primele cateva secunde. Speram sa nu sune din nou in timp ce ma prefaceam ca vorbesc”
Luandu-si telefonul, Eusebiu o suna imediat pe Nadia, dar cand ea raspunse, vocea lui Eusebui era inca atat de schimbata de lipsa de aer, incat Nadia nu-l recunoscu inchizandu-i telefonul in nas si, dupa cum Eusebiu banuia, nici nu va mai raspunde apelurilor de pe numarul lui, crezand probabil ca cineva ii furase telefonul.
Cateva minute mai tarziu, dupa ce-si reluase conversatia cu Marcel, urechile incepura sa-i vajaie, zgomotele erau toate foarte infundate si se trezi intr-un pat imbracat in cearsafuri albe, el insusi imbracat intr-o camasa lunga si alba, inconjurat de pereti albi. Pe tavanul alb, neonul alb radia o dara groasa de culoarea laptelui, care albea insasi umbra pe care tubul o lasa pe tavan. Afara, incadrata in ramele albe ale ferestrelor, cerul era complet alb, iar zgomotul avionului alb, care-l trezise, se pierdea in departarea alba si Eusebiu stia ca ar fi vazut o linie alba in urma lui, daca norii albi nu ar fi umplut tot vazduhul. . Doi oameni imbracati in alb, stateau aplecati asupra mesei albe de langa patul lui si discutau ceva aratand inspre fisa lui de aceiasi culoare. Ii spusera ceva pe un ton binevoitor si incurajator, dar el auzise “alb, alb, alb”.
„Vreau sa merg la baie. Unde e baia?”  intreba Eusebiu ridicandu-se in coate.
Unul dintre cei doi ii adusese o pereche de slapi albi, pe care Eusebiu o incalta si tinut de sub brate de ambii oameni in alb, isi dadu seama ca fara ei n-ar fi fost in stare sa faca doi pasi. Vazu ca in urma lui venea si o bara verticala, ca un cuier mobil, de care atarna o punga ce era conectata de bratul lui stang de un tub cu ac in varf. Cand usa alba a baii se deschise, vazu ca si inauntru totul era alb si incepu sa vomite, inainte ca cineva sa aiba timp sa ridice capacul alb al wc-ului.
Dupa ce se intoarse inapoi in pat, incerca sa-si imagineze alte culori si isi aminti de drumul pe care-l facuse prin padure in incercarea de-a o gasi pe Nadia, dar toate culorile deveneau albe si iar albe. Si Nadia era imbracata in mireasa…

Mai tarziu, cand starea i se ameliora, afla ca fusese internat la spitalul Rudolfiner Haus din Viena, unde fusese adus in coma, in urma unei hemoragii interne operata necorespunzator de medicii din Romania si provocata de bataia celor patru, care ramasesera neidentificati. Fusese vizitat de parintii si fratele lui, iar acum ca starea lui se imbunatatea, urmatoarea vizita, programata pentru Joi (nu stia cat mai era pana atunci) urma sa coincida cu externarea. Toate aceastea i le spuse singurul doctor care vorbea romana si pe care il rugase insistent sa-i aduca urgent o revista cu benzi desenate. Misiunea reveni unei asistente de varsta mijlocie, dolofana, de-o delicatete desavarsita si mereu binedispusa, care ii aduse “Alba ca Zapada” in varianta germana si el incepu sa rada, dar totusi revista era colorata! Privind-o pe Alba ca Zapada, observa ca e imbracata si in gALBen si ALBastru.
Isi ceru telefonul si dupa ce-l primi, verifica mesajele din drafts, dar vazu ca cineva le trimise deja catre Nadia, pentru ca erau acum toate in “mesaje trimise”. Eusebiu scrise inca unul pe care il trimise in mai putin de 10 de secunde “mi-am revenit, adio Nadio!” Dupa cateva clipe, auzi tonul standard de sms al propriului telefon “T-dd, t-dd”: trimiterea esuase. Isi dadu seama ca e in Austria si ca trebuie sa formeze 0040 in fata numarului, dar cand sa o faca, asistenta intra in camera si ii spuse cu un zambet binevoitor “vor zwei Wochen, haben Sie dieses Brief bekommen. Es ist von die Fraulein Nadia; kennen Sie sie?“ Cand Eusebiu auzi numele Nadiei si vazu plicul alb in mana asistentei, intelesese imediat si se rasti la ea din pat, in engleza „give me, give me!“
Sfarteca nerabdator plicul si incepu sa citeasca:
„Eusebiu, am aflat de la fratele tau ce ti s-a intamplat acum doua zile si imi pare foarte rau… Probabil ca vor mai trece inca doua zile pana cand iti voi trimite scrisoarea asta si alte cateva pana o vei primi, dar dupa cum am auzit, esti inca inconstient si va mai dura cel putin o saptamana pana cand vei fi externat, deci adresa e corecta... Starea pe care o am acum, nu ma lasa sa-ti compun un mesaj foarte bine legat si s-ar putea ca ceea ce citesti in acest moment sa fie prima sau a zecea varianta. Nu vei sti niciodata, la fel cum nu vei afla niciodata ce fel de sentimente traiesc in mine. Mi-ai spus mereu ca imi provoc singura o stare de nostalgie de unde vreau sa te exclud, dar te-am asteptat mereu sa-mi readuci setea de viata. Am incercat sa te iubesc, dar tu mi-ai intins un covor de frunze peste gropi de psihologie inversa! Ma provocai sa te contrazic, vorbindu-mi despre cat de influentabila sunt, dar de-abia cand te contraziceam iti confrimam acuzele. Prefer sa-ti spun ca accept viziunea ta asupra lucrurilor si ca-mi pare rau ca ai avut asemea revelatii care te impiedica sa traiesti cu adevarat; sunt convins ca provin dintr-o suferinta adanca pe care n-as intelege-o oricat de bine mi-ai explica-o. Oricum, eu presupun ca vrei sa pastrezi suferinta asta doar pentru tine, sa ti-o atribui in stare nefiltrata, originala, unica, proprie, inexplicabila, ca sa poti sa-ti mentii aroganta asta a omului forjat in durere, ce-i priveste pe ceilalti cu mila si condescendenta. Dar ma sufoci si oricata dreptate ai avea, motivatia ta pentru a impartasi revelatiile durerii, sau, in aceiasi masura, de-a nu le impartasi cu sinceritate, e supusa unor capricii mult prea umane ca sa fie cu adevarat valoroasa pentru lumea celor vii. Iar frica, in cazul tau frica de-a muri singur si neauzit, este regenta care determina toate formele tale taioase de exprimare si tentativele de-a-mi fi infidel de care am aflat. Tu filosofezi fiindca simti ca ti-au ars puntile si incerci sa ma faci si pe mine sa inghit din cenusa ce-a rezultat, dar eu sunt tanara, Eusebiu, tanara! Inca sunt indreptatita sa-ti refuz cenusa si sa ma hranesc cu speranta! Si voi vedea in ochii iubitului meu viitor bucuria bucuriei mele, cu lumea intreaga asigurandu-ne fundalul muzical! Iar daca o fi sa vreau sa fug din nou, atunci voi fugi si ii voi gasi pe altii si pe altii, dar voi simti foc, nu cenusa, Eusebiu… Mi-am schimbat numarul de telefon si te-am sunat inainte sa o fac, dar a raspuns altcineva, probabil ca ti-ai pierdut telefonul. N-are importanta, Asta e mesajul meu de adio, faptul ca ti-l trimit in aceste circumstante e doar o coincidenta.
Nadia
P.S. Inainte sa plec, am aflat si ca te-ai culcat cu Laura, care se fute cu tot ce-i provoaca mila, sper ca te-ai simtit special!”

Eusebiu intelesese: Nadia aflase de Laura si fugise din oras imediat dupa. Tot ce-i scrisese mai sus, era un non-sens general. Dar de ce nu-i spusese?? Ar fi putut s-o asigure ca a fost o greseala stupida, pe care o facuse pentru prima si ultima oara. Oricum, era clar ca inca il mai iubeste si ca nu il inselase cu nimeni, asa cum banuise la inceput. Mersese intr-adevar la vara ei, in Cluj, unde probabil ca mancase inghetata plangand si scriindu-i mesaje pe care le salvase in drafts. Cat de stupide i se pareau acum toate banuielile lui si tot dramatismul. Ce esec al ratiunii!
Urmatorul mesaj pe care-l trimise, avu ca raspuns in mai putin de un minut:
“Da, vin si eu Joi!”